FEATURED

Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi

Güzelyurt merkezinde, St. Mamas Manastırı’nın hemen yanında yer alan bu müze, 1974’de olan Barış Harekâtından sonra açılan ilk müzedir. 1974’ten önce Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından Metropolit binası olarak kullanılan bu bina (Metropolit : Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebinde, patrikten sonra gelen ve bir bölgenin din işlerinde en yetkili makamda bulunan din adamı), 1974 sonrası Eski Eserler ve Müzeler dairesine tahsis edildi ve gereken düzenleme  işleri yapıldıktan sonra, bölgenin ve Kuzey Kıbrıs’ın ilk müzesi olarak 1979 yılında ziyarete açıldı.

       

İki katlı olan Müze iki bölümden oluşmaktadır. Alt katta Doğa bölümü (Kıbrısta yaşamış ve içi doldurulmuş hayvanlar). Burada, Kıbrıs’ta görülen ve göçmen kuşlar, hayvan türleri, yılanlar, böcekler, Akdeniz’de olan balık türleri ve adanın yapısında olan taş çeşitleri sergilenmektedir. Üst kattaki Arkeolojik bölümünde ise Neolitik Çağ’dan Ortaçağ’a kadar bir çok eski eserler sergilenmektedir. 1980 yılında Salamis’te bir turist tarafından denizde (denize amatör snoker ile dalışta bulunmuştur) tesadüfen bulunan ve M.Ö 2 yüzyılla tarihlenen iki geyik heykeli ve 68 cm boyunda Artemis heykeli (müzede mutlaka görülmesi gereken bir eserdir), Soli Antik Kenti kazılarda ortaya çıkan çok değerli birçok eserler de Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir

 

St.Mamas Kilise ve Müzesi :

Orjinal olarak Bizans yapısı olan bina üzerine kurulmuş bir kilisedir. Bizans döneminin en tanınmış ve bilinen azizlerinden olan Aziz Mamas için yaptırılan Kilise, Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesinin bahçesinde bulunmaktadır. Bizans döneminde yapılan kilisenin yıkılmasının ardından Lüzinyanlılar, kalan kalıntılar üzerine 1725 yılında kiliseyi tamamlamış ve Kilise’nin merkezini kubbe şeklinde inşa edilmişlerdir.

İlk yapıldığı dönemlerde Gotik mimarı özelliklerini yansıtan kilisenin bir kısmı korunabilmiş ve Kilise günümüze gelene kadar birçok değişiklik geçirmiştir. Aziz Mamas vahşi hayvanları evcilleştiriken tasvir edilen bir çok ikonası bulunmaktadır, yine kilisenin hemen giriş kapısında nve içerisinde tavsir edilen resimlerde bunu sıkça görebilirsiniz.. Bu şekilde tasvir edilmesinin nedeni ise St.Mamas’ın vahşi hayvanları evcilleştirmesi olarak bilinmektedir.

     

Aziz Mamas birçok yeri gezmiş ama çoğunlukla Çankırı, Kapadokya ve Hasan Dağı civarında yaşamıştır. Kıbrıs’ın Güzelyurt ilçesinde 12.yüzyılda bir süre yaşadığı söylenmektedir. Aziz Mamas öldükten sonra birçok yerde adına kilise yapılmasının nedeni ise,  cesedinin parçalandığı ve gezdiği yerlere pay edilerek buralara gömüldüğü bilinmektedir. Aziz Mamas’ın mezarı kilisenin sol duvarında yarısı dış kısmında yarısı iç kısmında olacak şekilde yapılmıştır. Yılın belli günleri Güneyden gelen rumlar tarafından ayin yapılan kilisede ayrıca 2 Eylül tarihi olan ölüm yıldönümünde adına ayinler düzenlenmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta Kiralık Evler, Kiralık Tatil Evleri yada Ev Sahibi Olmak ve Bilgi Almak İçin : 0542 873 65 26