Bilgilendirme

Ömer Beyoğlu Yani Bakış Gazetesine Açıklamalarda Bulundu:

OBT Travel Direktörü Ömer Beyoğlu, bir yıl içinde 20-25 acentenin ofislerini kapatıp iş yerlerini evlerine taşıdıklarını söyleyerek, açılım olsa dahi turizm sektöründe bir değişim olmayacağına dikkat çekti.

Beyoğlu, ülkeye aşının gelmesi ise kendilerine büyük bir umut olduğunu belirtti. Sabırsızlıkla aşı programlarının hızlıca tamamlanarak yeni normal hayata dönüş için gün saydıklarını ifade eden Ömer Beyoğlu, yeni normal hayat için tekrardan işlerini yoluna koymak için ipi ellerine alıp ilmek ilmek işlemek istedikleri günün gelmesini beklediklerini belirtti.

Sektör paydaşlarını tek bir masa etrafında toplandıkları takdirde 1.5 saate tüm karar ve kriterlerin de ortaya çıkacağına işaret eden Beyoğlu, dünya çapında turizm adına alınan kararlar neticesinde birçok kararların revize edilerek ortak bir sonuç elde edilerek turizmin de açılma ihtimalinin olduğundan söz etti.

Esengül AYKAÇ

Yıllardan beridir ilmek ilmek ördükleri sektörlerinin şu anda tamamen bitmiş durumda olduğunu söyleyen OBT Travel Direktörü Ömer Beyoğlu, ülkeye aşının gelmesi ise kendilerine büyük bir umut olduğunu belirtti. Sabırsızlıkla aşı programlarının hızlıca tamamlanarak yeni normal hayata dönüş için gün saydıklarını ifade eden Ömer Beyoğlu, yeni normal hayat için tekrardan işlerini yoluna koymak için ipi ellerine alıp ilmek ilmek işlemek istedikleri günün gelmesini beklediklerinden söz etti. Ülkemizde turizmin sürekli olarak devamının sağlanmasının oldukça güç olduğu zor olması ile birlikte ümitli olduklarını söyleyerek fakat dünyada turizmin devlerinin dahi zor dönemde çok paralar kaybetmesi ile birlikte yeni normal dönemde çok büyük rekabetler olacak soruna cevap verdi. Yeni normal hayata hazırlık aşamalarının nasıl olacağını anlatan Ömer Beyoğlu, yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ise yeni normal hayata hazır olmadıklarını belirtti. Sektörde turizm devlerinin olduğunu ifade eden Ömer Beyoğlu, turizm devlerinin 1 Mart veya 1 Nisan da açılım yapılması için sürekli açıklamalarda bulunarak en nihayetinde ise sektörü açtıklarının altını çizdi. Diğer ülkelerdeki turizmcilerin seyahat koridoru anlaşmalarının yapıldığından söz eden Beyoğlu, ülkedeki turizm sektörleri ile diğer ülkeler arasında kıt kanaat rekabet içerisinde oldukları ülkelerin şu anda agresif bir şekilde piyasaya girdiklerini kaydetti.

“16 sayfalık stratejik planımıza hala cevap alamadık”

Yılbaşında sonra Güney Kıbrıs’ın turizm kapılarının açılacağı tarihi vermesi ile birlikte stratejik bir adım attığına dikkat çeken Ömer Beyoğlu, Güney Kıbrıs’ın 1 Mart tarihi ile turizm kapılarını açması ile birlikte operatörlere hedef koyarak hazır olduğuna dair mesaj gönderdiğini ifade etti. İngiltere Başbakanı’nın takvim açıklaması ile birlikte İngiltere pazarına müthiş bir rezervasyon trafiğinin geliştiğine dikkat çeken Ömer Beyoğlu, tüm dünyanın Akdeniz çanağına rezervasyon yağarken ülkemizde ise belli başlı bir takviminin olmaması ile eleştiride bulundu. Ülkemizde turizm adı altında açılış tarihinden belli başlı uygulanacak olan kurallara kadar hiç kimsenin konuşmadığını anlatan Ömer Beyoğlu, KITSAB olarak uzmanlardan görüş alarak 16 sayfalık stratejik plan hazırladıklarını anımsattı.  Beyoğlu, Turizm Bakanlığı ve gerekli Sivil Toplum paydaşlarına sunmaları stratejik planlarının üzerinden 10 geçmesine rağmen hala daha geri dönüşüm alamadıklarını kaydetti.

“Turizmi sektör paydaşları ile birlikte açmak mümkündür”

Turizm Bakanlığı’nın turizm sektörünün nasıl açılacağı konusundaki fikirlerinin her geçen gün değiştirerek açıklama yaptığını söyleyen Beyoğlu, turizmin hangi modelde açılacağını Sağlık Üst Kurulu’nun kararlarına göre açılmayacağı inancında olduğunun altını çizdi. 1 Nisada turizmin açılacağına dair söylemin hala ortada olmasına karşın model tartışmalarının devam ettiğini anlatan Beyoğlu, turizmin ‘Açtım’ demekle açılmayacağına dikkat çekti. Turizmin hangi kriterlere göre açılacağı kararının Sağlık Üst Kuruluna verilmesinin sakıncalı olduğunu söyleyen Beyoğlu, turizmin tüm birimlerinin toplanarak tek bir masa etrafında ülkenin turizme nasıl açılacağı konusunun sektör paydaşları ile birlikte karar verilmesi gerektiğini kaydetti.

“Turizm kapılarının açılış tarihi sürekli erteleniyor”

Sektör paydaşlarını tek bir masa etrafında toplandıkları takdirde 1.5 saate tüm karar ve kriterlerin de ortaya çıkacağına işaret eden Beyoğlu, dünya çapında turizm adına alınan kararlar neticesinde birçok kararların revize edilerek ortak bir sonuç elde edilerek turizmin de açılma ihtimalinin olduğundan söz etti. Turizm sektörünün açılabilmesi için en önemli faktörün ise yetkili kişilerin niyetinin olması ile kaynaklı olduğundan bahseden Beyoğlu, kafalarda hala daha soru işaretleri yüzünden turizm kapılarının açılma tarihinin sürekli ertelenmesini sorguladı.

“Bir tarafa dam damla su akarken diğer tarafı kuraklıkta boğulmasına vicdanım el vermiyor”

Turizm çalışanlarının aşılanması için talepte bulunduklarını söyleyen Ömer Meyoğlu, 20 Bin turizm çalışanın aşılanmasının mümkün olmayacağı cevabını aldıklarını buna karşılık turizm de 20 Bin kişinin olmadığını söyledi. 180 adet turizm acentesinin olduğunu belirten Ömer Beyoğlu, 1 yıldır kapalı olan ülkede pandemi turizminin yapıldığını ifade etti. Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen temaslının temaslısının alıp otellere kapatıldığı bir sistemin varlığından söz eden Beyoğlu, tüm bunlar yaşanırken 180 tane acentenin kapanmaya mahkum edildiğini kaydetti. Yetkili mercilerin karar alırken diğer sektör paydaşlarının incitilmemesi gerektiğini anlatan Beyoğlu, istihdamın korunması adına alınan kararlara karşın bir yandan birilerine damla damla su akarken diğer taraftan büyük bir kesimin de kuraklıkta boğulmasını vicdanının el vermediğini belirtti.

“Kendi vatandaşına olan adalet vicdan duygusu ortadan kalktı”

1 yıldır alınan kararlarda adalet ve vicdanı sorguladığını söyleyen Beyoğlu, “Böylesi bir ülkede kendi vatandaşına karşı adalet ve vicdan duygusunun ortadan kalktığını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Dünyadaki sağlık boyutlarından ötürü ekonomik boyutlarının da olduğunun altını çizen Beyoğlu, turizm verilerine 2024 yılından önce 2019 verilerine dönemeyeceklerine dikkat çekti.  Dünyadaki turizmin açılması yönünde olan çalışmaları anlatan Beyoğlu, birçok ülkede çift doz aşılarının yapılması için çalışmalara ağırlık verilerek ülke turizmini gönül rahatlığı ile açılabilmesi adına büyük bir adım olarak nitelendirdi. Ülkemizde turizmin yeni normalde açılabilmesi için 3 modeli önerdiğini anlatan Beyoğlu, “1’inici çift doz aşısını olan ve antikor seviyesini sağlıkçılarımızın belirleyeceği belli bir aşamanın üzerinde olan herkesin karantinasız bir şekilde girmesini öngörüyorum. 2’incisi dünyada oldukça fazla pozitif olan kişilerin negatif olduktan sonra belli bir antikor düzeyinde ülkeye geldiklerinde bu durum bizler için pazarı genişletmek açısından bir seçenek olur. 3’üncü bir seçenek ise ev karantinası seçeneği vardır. Ülkede oldukça fazla olan atıl konumda olan tatil konutları vardır. Atıl durumda olan tatil konutlarına Avrupa’dan, Kuzey Avrupa’dan, İskandinav ülkelerinden kış dönemlerimizde gelip burada 2-3 ay boyunca konaklayan yabancılar vardır. Bu ülkelerdeki vatandaşlar kendi ülkelerinde kaldıkları zaman diliminde doğalgaz parasını ödemek yerine ülkemiz de 1 ay boyunca tatil yapıyorlar. Bu insanları da ülkemize çekmemiz gerekir diye düşünüyorum” dedi.

“1 yılda 20-25 acente ofislerini kapatıp evlerine taşıdı”

Pandemi turizmden faydalanan bazı otel sahiplerinin hallerinden oldukça memnun olduğunu söyleyen Ömer Beyoğlu, birçok kişinin ise karantina ücretlerini ödeyemedikleri için ülkeye dönüş sağlayamadıklarını kaydetti. Açılım olsa dahi turizm sektöründe bir değişim olmayacağına dikkat çeken Beyoğlu, 2021 yılı içerisinde 12’inci aya kadar turizm sektörünün desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Beyoğlu, 1 senelik süreçte 20-25 acentenin ofislerini kapatıp iş yerlerini evlerine taşıdıklarını kaydetti.

“Dünya Sağlık Örgütü verilerinde Kuzey Kıbrıs’ın verileri yok”

Dünya Sağlık Örgütü’ndeki verilerin içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inin verilerinin gri olduğuna dikkat çeken Beyoğlu, verilerde gri olmasının manası ise hiçbir veri alınamadığının göstergesi olduğunu belirterek bu durumu ambargo olarak değerlendirdi. Turizm Bakanlı ve Cumhurbaşkanlığı’na çağrıda bulunan Beyoğlu, verilerin görünebilmesi için tüm gayretlerini ortaya koymaları gerektiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün hartalarında Güney Kıbrıs veya Kıbrıs adası olarak göründüğünü ifade eden Beyoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın olmadığına dikkat çekti. Beyoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın verilerinin Dünya Sağlık Örgüt’ü haritasında bulunması ile birlikte adaya insanların güvenebilmesi ve Avrupa’dan ülkeye turistlerin gelebilmesine olanak sağlayacağına işaret etti.

“Açtım demekle açılım olmadığı gibi bekledikleri umudu bulamayacaklar”

Ülkemizde turizm adına kum, deniz ve kumar başlıkları adı altında yatırımların yapıldığını söyleyen Beyoğlu, ülke olarak dijital dünyaya dönerek niş ürünlerinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Covid-19 sayesinde bilindik turizm modelinin bittiğini öğrettiğini anlatan Beyoğlu, artık daha butik, özel ilgi turizmine geçiş yapılması gerektiğini savundu.  1 yılda 3 tane Turizm Bakanı’nın değiştiğini anımsatan Beyoğlu, her yeni gelen bakanın yeni  çalıştay raporunu çıkaramaya çalıştığını belirterek bu yüzden bir adım yol kat edilemediğinin altını çizdi. Turizm üzerinde tek bir model üzerine odaklanılarak yol kat edilmeye çalışıldığını söyleyen Beyoğlu, gelinen noktada yeni modellerin geliştirilmesi gerektiğinden söz etti. Açılım olduğu takdirde umut edilenlerin olmayacağına dikkat çeken Beyoğlu, bu sefer de yeni planların düşünülmesi için geç kalınacağını belirtti. Yeni normale geçilmeden önce detaylı hazırlıkların yapılması gerektiğini anlatan Beyoğlu, kendisini yeni döneme hazırlamaya çalışan firmaların her zaman olduğu gibi bireysel gayretleri ile ayakta kalmaya çalışacağına işaret etti.

“2017 yılından beridir teşviklere kilit vuruldu”

Beyoğlu, “Turizm Bakanlığı’nda mavi bir kitapçık var. Mavi Kitapçık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine turist getirirseniz belli başlı şartlara göre size de teşvik vereceğim diyor. Diğer bir madde de ise yerel bir acente ile anlaşacaksınız. Yurtdışındaki operatör arkadaşlar buradaki acentenin çıkarmış olduğu programa göre yurtdışında programları satmaya başlıyor. Yurtdışındaki operatörlere fatura yazılarak devletten alacağı teşviki faturadan düşüyor. 2017 yılından beridir teşvikler kilit olup ödenmiyor” dedi.