BusinessKıbrıs'ta Hayat ve YaşamStyle

Dikkat! KKTC’de Trafik Solda Direksiyon Sağda

Türkiye’den bir saatlik uçuş sonrasında geldiğiniz KKTC’de daha havaalanından çıktığınız anda ilk gözünüze çarpan farklılık trafiğin Türkiye ye göre tersten aktığı olacaktır. Bir zamanlar İngiliz sömürgesi olan ada’nın İngiliz miraslarından bir tanesi soldan trafik ve ona uygun olarak ayarlanmış trafik kuralları, işaret ve yol çizgileridir. Toplu ulaşımın çok kısıtlı olduğu Kıbrıs’ta genelde iş yada tatil amaçlı geldiyseniz araç kiralamak neredeyse zorunlu hale gelmektedir. Kıbrıs’a ilk defa gelip araba kiralayanlardan ilk duyduğumuz anı genelde, arabanın direksiyonuna oturmak yerine karıştırıp yolcu koltuguna oturanlar veya vites değiştiriken yalnışlıkla kapıyı acanlar, yolun ters tarafından gitmerye kalkanlarla dolu anı ve hikayeler, adaya ilk gelenler için gayet sık duyulan ve yaşanan şeylerdir.

 

Kuzey Kıbrıs’ta bilmeniz gereken önemli bir kaç trafik kuralı :
  • Trafik, Türkiye’de alışık olduğunuz gibi yoğun değildir. Büyük şehirlerde araba kullandıysanız, Kıbrıs’ta çok rahat edeceksiniz, trafik sakin ve yavaş olarak akmaktadır. Yüksek trafik cezaları nedeni ile tüm sürücüler genelde karşısındakine saygılı ve kuralara uyan bir tavır takınırlar.
  • Kiralık araçların %90’ı otomatik viteslidir, adaya ilk gelişiniz ise kesinlikle otomatik vistesli araç tercih edin.
  • Trafik, genelde sabah 8 ve akşam 4 ile 5 arası yoğundur, geri kalan saatlerde çok rahat ve akıcıdır.
  • Ada’nın büyük bölümünde yollar çift şeritlidir.
  • Trafik tabelaları genelde düzgün bir şekilde organize edilmiştir. Özellikle hız limitlerini gösteren tabelalara uyunuz. Aksi taktirde yüksek bir ceza alabilirsiniz.
  • Karşıdan karşıya geçerken, Kuzey Kıbrıs’ta yaya geçidini kullanıyorsanız araçlar mutlaka size yol verecektir. Arabanizla bir kavşağa geldiyseniz sağdan gelen her zaman öneliklidir, fakat siz yine de hem sağı hem de solu kontrol edin.
  • Lefkoşa haricindeki tüm şehirlerde trafik lambası yok denecek kadar azdır. Mesela Gazimağusa’da sadece 2 adet trafik lambası bulunmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta tafiğin sıkışmamasının en önemli sebebi çemberler (dönel kavşak/ KKTC’de roundabout) dört yol ağızlarında olan bu çemberler, trafiğin sıkışmadan sağdan ve düzenli olarak akmasını sağlamaktadır.
  • Kuzey Kıbrıs’ın her yerinde en sapa dağ yollarında bile sabit hız kamerakarı nerdeyse 20 yıldır bulunmaktadır. Hız limitlerini aşmadan bu kameraları geçmeniz gerekmektedir.
  • Şehir içinde hız limiti maksimum 50 km’dir. Şehirler arasında ise 75 km ve 100 km arasında değişmektedir.
  • Kuzey Kıbrıs’ta her hangi bir şekilde bir trafcik cezası alırsanız, en kısa sürede bu cezayı ödemenizi tavsiye ederiz. Son ödeme tarihine kadar ödenmeyen cezalar, artarak çoğalır ve eğer ödemeden adadan ayrılırsanız adaya bir sonraki girişinizde kat ve kat fazlasını ödemek zorunda kalırsınız.
  • Çemberlerde (roundabout/döner kavşak) öncelik sağdan gelen çemberdeki araçlarındır. Çembere Türkiye’deki gibi direk olarak giriş yapmanız kazaya sebebiyet verecektir.
  • Kuzey Kıbrıs’ta kiralık araçların trafik cezalar,ı araç kiralama sözleşmesinde adı bulunan kişi üzerine yazılır, yani bir trafik cezası araç kiralayan şirkete değil, direk araba kiralayana yazılmaktadır.
  • KKTC’de cep telefonu ile araba kullanmanın ağır bir cezası vardır. Sadece konuşmak değil araba kullanıyorken telefona dokunmak bile ceza yemenize sebebiyet verecektir.

 

Aldığınız trafik cezalarını her hangi bir polis müdürlüğünd ödeyebilirsiniz.

Polis Merkez Genel Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri Telefonları:
Polis Genel Müdürlüğü +90 392 2283411
Lefkoşa Polis Müdürlüğü +90 392 2283311
Gazimağusa Polis Müdürlüğü +90 392 3665310
Girne Polis Müdürlüğü +90 392 8152125

KKTC’deki Belediye Başkanlıkları ve Zabıta Müdürlükleri
Lefkoşa Türk Belediyesi: +90 392 223 46 20
Magosa Belediyesi: +90 392 366 09 50
Girne Belediyesi:  +90 392 815 21 18

Daha fazla bilgi almak, araç kiralamak ev sahibi olmak yada ev kiralamak için telefonumuz : 0542 873 65 26